connection issues with 1997 and 2000 ford 7.3 L diesel trucks

Discussion about adapters and connections - usage, problems, solutions
Post Reply
scrapcan
Posts: 2
Joined: Thu Jul 12, 2018 3:41 am
Vehicle: 1997 F250HD 7.3L, 2000 F250SD 7.3, 2004 F550 6.0l

connection issues with 1997 and 2000 ford 7.3 L diesel trucks

Post by scrapcan » Fri Jul 13, 2018 4:10 am

Ok I have done a lot of hours of research here and elsewhere and I am stumped.

I have Forscan running on a windows 10 pro laptop and an old windows 10 xp laptop. I am using an OHP ELMconfig compatibale 500kb/s ms/hs switched USB adapter. The adapter is setup and Forscan sees the adapter on both laptops. Windows 10 pro laptop is running with the extended license, the xp laptop is just standard license.

I am running the updated FTDI drivers for both operating systems.

I am unable to connect to the 1997 F250 HD with 7.3L and 2000 Ford SD with 7.3L. I get the please turn ignition on and reconnect error.

I know the connection is good as I am able to connect with a two different obdII scanners and an older super chips programmer.

We also have a 2004 F550 with 6.0 and the adapter and Forscan connects and functions as expected with both laptops. it connect with manual settings or with auto settings.

I am at a loss as to what to do next.

scrapcan
Posts: 2
Joined: Thu Jul 12, 2018 3:41 am
Vehicle: 1997 F250HD 7.3L, 2000 F250SD 7.3, 2004 F550 6.0l

Re: connection issues with 1997 and 2000 ford 7.3 L diesel trucks

Post by scrapcan » Fri Jul 13, 2018 5:12 am

as a quick follow up, I am trying to diagnose an abs issue on the 2000 SD PSD.

Post Reply