Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Testing new functions
adixx87
Posts: 3
Joined: Sat Feb 02, 2019 2:03 pm
Vehicle: ford galaxy 2.0tdci 140ps PS 2014

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by adixx87 » Fri Mar 15, 2019 12:42 pm

Hi guys.

Can someone who did this procedure write down all instruction steps by steps what forscan asked for during this learning?

mondix
Posts: 5
Joined: Fri Mar 09, 2018 7:33 pm
Vehicle: mondeo mk4.5 2011 2.0tdci

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by mondix » Mon Jun 03, 2019 3:54 pm

Big thanks for this! that really fix my mondeo PS 1.3.5 gears clutch working. problem is that when drive stable throtle, rpms litle change. and now problem go away 👍👍

chrishatred
Posts: 2
Joined: Fri Jan 05, 2018 10:51 am
Vehicle: Focus MK3 2017

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by chrishatred » Mon Aug 19, 2019 9:30 pm

Do i have to hold the gas pedal the whole procedure or just at the beginning?

The instructions are a bit unclear to me...

Keithmac
Posts: 95
Joined: Fri Nov 23, 2018 6:51 pm
Vehicle: MK2 Kuga 2l dcti 163 Powershift 2013.

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by Keithmac » Thu Aug 22, 2019 7:24 am

Throttle full down and hard press on brake pedal for the FULL procedure. Takes a couple of minutes normally.

chrishatred
Posts: 2
Joined: Fri Jan 05, 2018 10:51 am
Vehicle: Focus MK3 2017

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by chrishatred » Fri Aug 23, 2019 10:36 am

Thanks!

Do ford dealers have more options the relearn the Powershift?

The result with forscan is different to a „Ford“ relearn.

The powershift reacts different to throttle position.
It feels as if the range is smaller and i get full throttle more early.

NiceMan
Posts: 6
Joined: Tue Jun 11, 2019 8:36 am
Vehicle: Ford Mondeo ecoboost 203hp 2011
Location: Helsinki
Contact:

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by NiceMan » Sun Aug 25, 2019 6:52 pm

I have 2011 Mondeo whit PS and it drive 105tkm now, i interest this how it works peaple...

Keithmac
Posts: 95
Joined: Fri Nov 23, 2018 6:51 pm
Vehicle: MK2 Kuga 2l dcti 163 Powershift 2013.

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by Keithmac » Wed Oct 23, 2019 12:20 pm

chrishatred wrote:
Fri Aug 23, 2019 10:36 am
Thanks!

Do ford dealers have more options the relearn the Powershift?

The result with forscan is different to a „Ford“ relearn.

The powershift reacts different to throttle position.
It feels as if the range is smaller and i get full throttle more early.
I have IDS and it is the same two functions on there for the 6DCT450, Clutch and Gear Fork learn.

Not tried calibrating clutches on IDS to see if it has a different outcome to FORScan though.

mondix
Posts: 5
Joined: Fri Mar 09, 2018 7:33 pm
Vehicle: mondeo mk4.5 2011 2.0tdci

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by mondix » Thu Oct 31, 2019 2:22 am

why clutch learn always stop me clutch boost learn now? half year this go fine... but now stop always same. no fault codes.?
Attachments
Screenshot_20191030_184044_com.astech.forscanlite.jpg
Screenshot_20191030_184044_com.astech.forscanlite.jpg (446.36 KiB) Viewed 1402 times

mondix
Posts: 5
Joined: Fri Mar 09, 2018 7:33 pm
Vehicle: mondeo mk4.5 2011 2.0tdci

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by mondix » Thu Oct 31, 2019 6:36 am

and shiftfork learn cant complete too.. but gearbox works good. and not problem. i just want do this learns again. this all learnigs compelet fine half year ago.. and not now.. do i have problem my elm.. i hope not the gearbox 😁

Rivelino
Posts: 2
Joined: Mon Oct 02, 2017 10:41 am
Vehicle: Mondeo,MK4, 2.0L Duratorq-TDCi (163PS) ,2013

Re: Testing learning functions for Powershift 6DCT450 (MPS6)

Post by Rivelino » Wed Feb 05, 2020 6:36 pm

Hi to everyone,

4 days ago i repaired PS on my Mondeo mk4 DCT450.
Full repair including stripped mecatronix and cleaned.
After first start i made a clutch and fork learn.
All was OK.

After 10 km started to kick on D and R when starting from 0 KM.

I try it to make again clutch learn and i have lutch Ventilation Learn - ERR.

Anyone know something about it ?

Now i have P0949 on TCM.

Log from Forscan.

(OK) [19:41:13.245] Clutch System Learn has been started
(WARN) [19:41:23.129] Checking vehicle conditions...
(WARN) [19:42:01.041] Performing function: Clutch Stroke Learn
(OK) [19:42:10.409] Clutch Stroke Learn - OK
(WARN) [19:42:10.431] Performing function: Clutch Ventilation Learn
(ERR) [19:42:36.924] Clutch Ventilation Learn - ERR
(OK) [19:42:54.156] Please wait...20 seconds
(ERR) [19:43:45.732] Service procedure has been interrupted

Post Reply