How to use PATS Module Initialization function

Share your FORScan experience with other users
Reevco
Posts: 13
Joined: Tue Oct 22, 2019 11:57 am
Vehicle: Transit 2.2 diesel 2011

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by Reevco »

I have a 20112 F150 that I bought second hand in June of 2019. The unlock did not work on the key/fob. I purchased after market keys and had the cut at Home Depot for less than $5.00 together. I then programmed both new keys by the standard method. This worked great!

Then I found out I could add remote restart by purchasing 11 thru 14 F - 150 OEM Genuine Ford remote Starter Kit from Amazon. It is plug and play, comes with 2 new keys for the remote start and installation took less than 10 minutes. I found a video on YouTube that helped.

After programming the 2 new keys, all 6 keys started the truck, GREAT! However the 4 old keys all worked on the fob, but the new ones didn't, I guess there is a limit to fobs, but not admin keys? I never did find a way to just delete 2 keys, but I did find the PATS service function in FORscan. This service procedure saved me from having to go to the dealer and pay big bucks.
Also the Forscan helped me to program my new Trailer Brake Control and the Remote Start.



I'm only a beginner here but what I have read is:
You can only program 4 fobs and if you want to delete keys you need to delete all the keys and then reprogram the 4 new ones.
But like I say I'm a newbie here and just learning..... So if I'm wrong don't shoot me down....
shaynesmith2012
Posts: 4
Joined: Fri Nov 15, 2019 12:21 am
Vehicle: 2015 expedition
Location: Dayton Texas

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by shaynesmith2012 »

I have a 2015 expedition with eco boost and I am trying to program a new key, but I do not see the PATS function in FORScan for the vehicle when I am connected. I am new to this but not new to programming stuff with computers. Does anybody have any suggestions?
TimFor
Posts: 39
Joined: Wed Nov 02, 2016 3:06 pm
Vehicle: Ford Focus, 1,8 TDCI, 85kW, 2007.

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by TimFor »

FORScan wrote:
Sun May 31, 2015 1:42 am
This is a complementory article, so please read the base one first:

http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=83
Link not correct.
Not sure if this is "How to program PATS" at viewtopic.php?f=6&t=839.

Would be nice to give examples for Mazda, too. Thanks.
Jason Dilkes
Posts: 1
Joined: Sun Jul 12, 2020 8:19 pm
Vehicle: Ford mondeo 05 2.0 tdci 130 Mk3.

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by Jason Dilkes »

HI everyone. Forgive me if I have missed the answer but I'm ready to set fire to my mondy! To be as brief as possible, I have a 2005 mondeo Mk3 2.0 tdci 130, owned by me for 8 months, was former taxi before me, so it had all the usual issues related to poor upkeep etc. I got stuck into the injectors and turbo etc after being informed they were all f____d, only to find out they just needed some love 😍. During all this, I pulled my fuel rail sensor plug and obviously this dropped all my settings. I successfully programmed 2 keys back in and they are recognised. Could only get one to work at first, then realised the label was still attached to the bottom of the button cell 😂. Removed it, ran it through the key programmer, and it recognised both keys. I exited forscan and tried my keys, no joy. When ignition is turned on there is usually a beep, I'm getting no beep, immobiliser light is fixed on and dash goes blank. I have checked the under bonnet fuses and they seem good. I have no idea how to check relays except by pulling a replacing. I have no idea if it needs initializing or how it's done. This is the part I'm stuck on. I have the updated and extended version of forscan which I'm just starting to learn. I have no idea where the initialization process is and I can't seem to find it in the posted guide. You guys have been awesome on this and I apologise for asking for more. I'm out my depth with this.
anze10
Posts: 3
Joined: Tue Sep 08, 2020 8:12 pm
Vehicle: mazda 3 sedan

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by anze10 »

corregistes el problema?? yo estoy similar a ti pero con un mazda 3 del 2007, me podrias echar una mano??
green1
Posts: 4
Joined: Mon Jun 22, 2020 1:02 pm
Vehicle: Transit MK7

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by green1 »

Does module initialisation work on Euro 5 Transit's ?
TheBigKahuna77
Posts: 2
Joined: Wed Sep 30, 2020 5:59 pm
Vehicle: F150, 5.0, 2019

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by TheBigKahuna77 »

Can you point me in the right direction for programming a new key? I only have 1 key for my truck. I sure would like to save a little of that $250 the dealer wants to cut and program another key!

Thanks,

Eric
jamal354
Posts: 8
Joined: Tue Oct 22, 2019 1:41 pm
Vehicle: transit custom 2.0 manual 2016

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by jamal354 »

Hi how do i use pats function for transit custom 2016 euro 6 i have brought extended license.
MayTheFordBeWithYou
Posts: 30
Joined: Sun Mar 19, 2017 9:24 pm
Vehicle: Ford Mondeo MK4 Early Facelift 09/2010

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by MayTheFordBeWithYou »

These days i try to use this function on my Mondeo MK4 built 10/2010 (early Facelift, but old Euro4 engine) because i swap the ABS pump to a different model (which supports HLA hill-launch-assist and ACC adaptive-cruise-control using radar). On the MK4 the PATS is also inside this module.

Let's see if it works! Or do anybody else tried to do this before? Hopefully i do not need to buy an incode somewhere (approx. 60€). Oh, btw. i owned a ForScan license since a few years :-)
forumoto
Posts: 3
Joined: Sun Jan 29, 2017 7:14 am
Vehicle: Ford Windstar 3.8

Re: How to use PATS Module Initialization function

Post by forumoto »

2010 Ford E150...

this car does not have key antenna around the ignition lock cylinder, meaning this car is non pats, the pcm has been changed and suddenly the cluster started blinking padlock light on the cluster, and it gave error code as P1622 please i need help as to how to go about this, because parameter reset was done yet still the padlock still flashes
Post Reply