DAB Button activating (Focus MK3,5)

Any issues related to FORScan application
uebi
Posts: 2
Joined: Fri Apr 14, 2017 3:28 pm
Vehicle: Focus ST, 2015

DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by uebi » Tue Apr 18, 2017 8:42 am

Hi,

anyone can tell me how i can activate the DAB button in my APIM AS-Build?
So, firstly i have activated the DAB option in my BCM module, But i have no DAB button on the screen.
DAB radio i have allready installed.
So, now i need the bits, that i must change in my APIM.

Thank you

Uwe

andy232
Posts: 1
Joined: Sun Oct 02, 2016 11:57 am
Vehicle: Mondeo V 2015

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by andy232 » Thu Apr 20, 2017 12:57 pm

to activate the DAB Button on Sync2 use this
7D0-01-01 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxXxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

X = 1 this is the Bit to Enable DAB Button

don´t forget the cs!

uebi
Posts: 2
Joined: Fri Apr 14, 2017 3:28 pm
Vehicle: Focus ST, 2015

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by uebi » Thu Apr 20, 2017 5:03 pm

Hi andy232

it work`s
Many thanks to you!

emanueleriitano
Posts: 3
Joined: Fri Apr 28, 2017 10:43 am
Vehicle: Ford Fiesta, 1.4 GPL 97/92, 2015

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by emanueleriitano » Fri May 05, 2017 1:42 pm

Hello.
I have a Fiesta Mk7b 2015.
I have Premium Sound System with Navigation System and I want to activate DAB.
What I need to do?
Do i have to install a specific antenna?
Or i only have to activate DAB like you wrote it up?
Thanks

NavigatorV8
Posts: 19
Joined: Wed Jun 22, 2016 7:19 pm
Vehicle: Ford Explorer 2014

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by NavigatorV8 » Sat Mar 03, 2018 10:17 pm

andy232 wrote:to activate the DAB Button on Sync2 use this
7D0-01-01 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxXxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

X = 1 this is the Bit to Enable DAB Button

don´t forget the cs!
in menu APIM in the line 7D0-01-01 i have only 3 blocks with 4 counts each: 7D0-01-01 XXXX XXXX XXXX
What i have to change in this case?

Draco
Posts: 3
Joined: Sat Jun 02, 2018 2:46 pm
Vehicle: Explorer Gen5

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by Draco » Thu Jun 07, 2018 8:21 am

you are right.. BUT:

you are looking into a hex code.

The documentation was in binary.
lets say your code in 7D0 01 01 looks like this (just an example): A421 9103 EA1C
So what you do is:
you convert whatever is behind 7d0 01 01 your hex code (i.e.: A421 9103 EA, exclude the last two digits: 1C as these are a checksum (which we calulate later)) into binary which is in this case: 1010 0100 0010 0001 1001 0001 0000 0011 1110 1010
use a converter like: https://www.binaryhexconverter.com/
then change the mentioned bit and calculate back to HEX which gives you in my example: A421 910B EA
now open a checksum calculator: like https://www.scadacore.com/tools/program ... alculator/
this time enter the whole line (including 7D0 01 01) except the previous checksum so you have to enter 7D00101A421910BEA in this example.
Click analyze HEX and check the result in the field:

CheckSum8 Modulo 256
Sum of Bytes % 256

In this case, your result is 24
so your new data to enter in 7D 01 01 is: A421 910B EA24

This is only an example how to convert, do not use this in your APIM!

Mic71
Posts: 19
Joined: Mon Sep 03, 2018 5:45 pm
Vehicle: Transit custom sport 2018 sync 3

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by Mic71 » Mon Sep 24, 2018 8:32 pm

andy232 wrote:
Thu Apr 20, 2017 12:57 pm
to activate the DAB Button on Sync2 use this
7D0-01-01 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxXxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

X = 1 this is the Bit to Enable DAB Button

don´t forget the cs!
Can anyone tell me if this is the same for sync 3?
I have added heated seat buttons and climate control to mine but seem to have lost the dab Button?

digital.arts
Posts: 7
Joined: Fri Aug 03, 2018 9:01 am
Vehicle: Ford Kuga TDCI 132kw 2017 Facelift

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by digital.arts » Tue Sep 25, 2018 10:32 am

Hi Mic71,

yes, it should be the same...
APIM As-built:
7D0-01-01 xxxx xxx2 xxxx ; default

7D0-01-01 xxxx xxxA xxxx ; DAB-Button

Mic71
Posts: 19
Joined: Mon Sep 03, 2018 5:45 pm
Vehicle: Transit custom sport 2018 sync 3

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by Mic71 » Wed Sep 26, 2018 7:12 am

Thanks
I can confirm that this does work on sync 3.

mato79o
Posts: 2
Joined: Tue Mar 26, 2019 9:56 pm
Vehicle: Mondeo 1.6 TDCI 115 hp 2015

Re: DAB Button activating (Focus MK3,5)

Post by mato79o » Wed Mar 27, 2019 9:36 pm

uebi wrote:
Tue Apr 18, 2017 8:42 am
Hi,

anyone can tell me how i can activate the DAB button in my APIM AS-Build?
So, firstly i have activated the DAB option in my BCM module, But i have no DAB button on the screen.
DAB radio i have allready installed.
So, now i need the bits, that i must change in my APIM.

Thank you

Uwe
Hi Uebi

can you please explain how you activated DAB option in BCM module? I managed to get the DAB button on Sync screen, but it is not working... And in the secrfet APIM menu I can see DAB as enabled...

Thanks

Post Reply