Incompatible configuration error

Car configuration discussions and experience sharing
Post Reply
BOSSC351
Posts: 9
Joined: Sun Feb 24, 2019 10:13 pm
Vehicle: 2013 Ford F-150 3.5 Ecoboost

Incompatible configuration error

Post by BOSSC351 » Mon Feb 25, 2019 12:35 am

2013 F150 Ecoboost 3.5 FX4

Tried to change my tire size using Forscan. My speedo shows 77 when I am at 75 and is the closest I can get it using the X4 tuner I bought. I prefer it be dead on.

275/65/20 tires comes out as 0A45 for 275 65 20 tires. I input this on 726-12-01 and select write and I get Incompatible configuration when it tries to write. I then default back to 000C in the blank.

Is this the tire size correction in the tune from the X4 causing issues?

BOSSC351
Posts: 9
Joined: Sun Feb 24, 2019 10:13 pm
Vehicle: 2013 Ford F-150 3.5 Ecoboost

Re: Incompatible configuration error

Post by BOSSC351 » Mon Feb 25, 2019 1:31 am

I removed the tune and went back to stock. Then loaded the tune without changing the tire rpm setting in the X4 programmer. Still is 000C. Still cannot change it and I get Incompatible configuration when I try.

BOSSC351
Posts: 9
Joined: Sun Feb 24, 2019 10:13 pm
Vehicle: 2013 Ford F-150 3.5 Ecoboost

Re: Incompatible configuration error

Post by BOSSC351 » Mon Feb 25, 2019 2:55 am

Now I am finding out that tire size is located at 726-45-01 for 2013. This should be on the calculation spreadsheet and it is not.

I am now getting VIN DTC's and a CEL after this.

BOSSC351
Posts: 9
Joined: Sun Feb 24, 2019 10:13 pm
Vehicle: 2013 Ford F-150 3.5 Ecoboost

Re: Incompatible configuration error

Post by BOSSC351 » Mon Feb 25, 2019 11:54 am

After attempting tire size change and failing to get any acceptable result that is not 4 to 5 mph off plus or minus, I am now stuck with a Code: P0630 - VIN Not Programmed or Incompatible - ECM/PCM DTC.

This free program is now getting costly. Does anyone know how to resolve this DTC? I have cleared faults but it immediately returns.

tylerguthman
Posts: 3
Joined: Fri Jul 26, 2019 4:57 pm
Vehicle: 2013 Ford-F150 3.7 V6

Re: Incompatible configuration error

Post by tylerguthman » Tue Sep 24, 2019 7:10 pm

I have have the same issue, i recently changed tire sizes form a 235/75R17 to a 255/75R17 Duratrac. The speedometer is about 2-4 mph off but I want it to be accurate. So i go the the BdyCM as built and put in the code that i got from the spread sheet calculator wich is (09AA), i put that in to the 726-12-01 column and then i get (Writing Block 12 failed - incomplete configuration). The stock codes are 726-12-01 [000] [000F] [4F] I really don’t know what to do because I don’t whant to screw my truck up please help.


-Tyler
2013 Ford-150 3.7 V6 XL 4x4

BOSSC351
Posts: 9
Joined: Sun Feb 24, 2019 10:13 pm
Vehicle: 2013 Ford F-150 3.5 Ecoboost

Re: Incompatible configuration error

Post by BOSSC351 » Tue Sep 24, 2019 8:52 pm

I have abandoned Forscan completely. Its just not worth it taking chances with lacking or misinformation. Good luck not screwing your vehicle up.

tylerguthman
Posts: 3
Joined: Fri Jul 26, 2019 4:57 pm
Vehicle: 2013 Ford-F150 3.7 V6

Re: Incompatible configuration error

Post by tylerguthman » Wed Sep 25, 2019 4:38 am

I figured it out. I found that the code for the 13’s needed to be imputed to a different location like you sed. I did get that trouble code but i just did the relearn and cleard the code. ForScan is pretty good overall for a free software but the issues and misinformation came from the YouTube vids people put out. I found the original tread on the form that filled in all the blanks and was very helpful. No problems so far and the speedometer is pretty darn accurate. I could make a proper video if people are have the same problems as i did. Beats going to the Stealership :D

tylerguthman
Posts: 3
Joined: Fri Jul 26, 2019 4:57 pm
Vehicle: 2013 Ford-F150 3.7 V6

Re: Incompatible configuration error

Post by tylerguthman » Wed Sep 25, 2019 4:45 am

But from now on i will probably stay out of the (AS BUILT) just to be safe.

marlet
Posts: 1
Joined: Tue Apr 18, 2017 12:35 am
Vehicle: Ford Fusion Energi 2013

Re: Incompatible configuration error

Post by marlet » Sun Sep 29, 2019 1:54 am

tylerguthman wrote:
Wed Sep 25, 2019 4:38 am
I figured it out. I found that the code for the 13’s needed to be imputed to a different location like you sed. I did get that trouble code but i just did the relearn and cleard the code. ForScan is pretty good overall for a free software but the issues and misinformation came from the YouTube vids people put out. I found the original tread on the form that filled in all the blanks and was very helpful. No problems so far and the speedometer is pretty darn accurate. I could make a proper video if people are have the same problems as i did. Beats going to the Stealership :D
Hi, could you please make the video ? I have the same problem and don't know how to resolve it. Thank you

Post Reply