Changing the power output Ford Fiesta MK8

Car configuration discussions and experience sharing
Post Reply
jesperbouw
Posts: 10
Joined: Wed May 05, 2021 6:07 pm
Vehicle: Ford Fiesta MK8 ST-Line - 2020
Location: Netherlands

Changing the power output Ford Fiesta MK8

Post by jesperbouw »

Hi everyone,

I've seen video's on youtube where people have changed the 1.0 EcoBoost engine output from like 100 to 140 HP. In the video's they say that the 1.0 EcoBoost engines are all the same. How is this possible? If i change the engine type in the PCM would that change the max output?

I have a MK8 Fiesta ST-Line with 94HP.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=LuK4avW ... francis101
Links: https://www.youtube.com/watch?v=CtSGSs1 ... oaoricardo

I hope someone knows if it is possible to change the max power output.

Cheers!
Addy1982
Posts: 7
Joined: Fri Mar 01, 2019 5:42 pm
Vehicle: Fiesta 1.0 ecoboost 140 2018
Location: Scotland

Re: Changing the power output Ford Fiesta MK8

Post by Addy1982 »

jesperbouw wrote:
Tue May 11, 2021 5:20 pm
Hi everyone,

I've seen video's on youtube where people have changed the 1.0 EcoBoost engine output from like 100 to 140 HP. In the video's they say that the 1.0 EcoBoost engines are all the same. How is this possible? If i change the engine type in the PCM would that change the max output?

I have a MK8 Fiesta ST-Line with 94HP.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=LuK4avW ... francis101
Links: https://www.youtube.com/watch?v=CtSGSs1 ... oaoricardo

I hope someone knows if it is possible to change the max power output.

Cheers!
This isn't something you can just switch on with coding. It's also not something you can do with Forscan.
jesperbouw
Posts: 10
Joined: Wed May 05, 2021 6:07 pm
Vehicle: Ford Fiesta MK8 ST-Line - 2020
Location: Netherlands

Re: Changing the power output Ford Fiesta MK8

Post by jesperbouw »

jesperbouw wrote:
Tue May 11, 2021 5:20 pm
Hi everyone,

I've seen video's on youtube where people have changed the 1.0 EcoBoost engine output from like 100 to 140 HP. In the video's they say that the 1.0 EcoBoost engines are all the same. How is this possible? If i change the engine type in the PCM would that change the max output?

I have a MK8 Fiesta ST-Line with 94HP.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=LuK4avW ... francis101
Links: https://www.youtube.com/watch?v=CtSGSs1 ... oaoricardo

I hope someone knows if it is possible to change the max power output.

Cheers!
This isn't something you can just switch on with coding. It's also not something you can do with Forscan.
[/quote]

Hi Addy,

please have a look at this video. In this video the guy shows he changes his engine?

Link: https://www.youtube.com/watch?v=0aQ196H ... nnel=J%26B
Addy1982 wrote:
Fri May 14, 2021 5:14 pm
Addy1982
Posts: 7
Joined: Fri Mar 01, 2019 5:42 pm
Vehicle: Fiesta 1.0 ecoboost 140 2018
Location: Scotland

Re: Changing the power output Ford Fiesta MK8

Post by Addy1982 »

jesperbouw wrote:
Fri May 14, 2021 6:31 pm
jesperbouw wrote:
Tue May 11, 2021 5:20 pm
Hi everyone,

I've seen video's on youtube where people have changed the 1.0 EcoBoost engine output from like 100 to 140 HP. In the video's they say that the 1.0 EcoBoost engines are all the same. How is this possible? If i change the engine type in the PCM would that change the max output?

I have a MK8 Fiesta ST-Line with 94HP.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=LuK4avW ... francis101
Links: https://www.youtube.com/watch?v=CtSGSs1 ... oaoricardo

I hope someone knows if it is possible to change the max power output.

Cheers!
This isn't something you can just switch on with coding. It's also not something you can do with Forscan.
Hi Addy,

please have a look at this video. In this video the guy shows he changes his engine?

Link: https://www.youtube.com/watch?v=0aQ196H ... nnel=J%26B
Addy1982 wrote:
Fri May 14, 2021 5:14 pm
Clickbait, I reckon.

Not something I've seen on my fiesta.

Even if you can change those parameters, I doubt it changes the actual power output of the vehicle. Why would it have 2 or more different maps on it from factory? Seems to me that this is merely to tell the other modules, such as ABS BCM, which power output the vehicle has.

Maybe someone else will know more?
consp
Posts: 108
Joined: Sat May 19, 2018 11:16 am
Vehicle: Fiesta 125hp 2017 (My13.25 Mk7.5, With EU Sync3)

Re: Changing the power output Ford Fiesta MK8

Post by consp »

jesperbouw wrote:
Tue May 11, 2021 5:20 pm
Hi everyone,

I've seen video's on youtube where people have changed the 1.0 EcoBoost engine output from like 100 to 140 HP. In the video's they say that the 1.0 EcoBoost engines are all the same. How is this possible? If i change the engine type in the PCM would that change the max output?

I have a MK8 Fiesta ST-Line with 94HP.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=LuK4avW ... francis101
Links: https://www.youtube.com/watch?v=CtSGSs1 ... oaoricardo

I hope someone knows if it is possible to change the max power output.

Cheers!
AFAIK:
100 & 125hp on the Mk7.5 are the same enigne with different mappings
125 & 140hp on the Mk8 are the same engine with different mappings

You might be able to upgrade any 100 to 125/140 but that would strain the components more on the newer ones than the old ones. Ask your tuner for information as you need to remap the PCM. The "Mondeo mod" is a cost saving measure for emission purposes and completely different beast altogether.

Also: the 95hp petrol engine is not the same as the 100. It has cylinder shutdown and a bit different design for fuel savings. I doubt you want to mess with that one but you are free to ask a professional tuner what they can do with it.

Most of the performance with reasonable lifespan is limited by the gearbox anyway, especially on the Mk7.5.

Both videos you linked are remaps by tuners, the later video is the mondeo mod which is different from the engine remap and can be done in the IPC AFAIK.
Post Reply