TCU Firmware Update Failing

Testing new functions
User avatar
fordsmax471
Posts: 1194
Joined: Mon Aug 07, 2017 5:29 pm
Vehicle: Ford S-Max 2.0 TDCi 2017 PowerShift

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by fordsmax471 »

elpamyelhsa wrote:
Mon Nov 21, 2022 12:55 pm
While I have tried restoring it a few times it does keep failing with the same error after about 9min of erasing,

It looks like another SBL existed for it that may help, any chance someone has "LL5T-14G141-BC.vbf" SBL file laying around or any SBL 14G141 starting with LL5T, LV4T or LB5T?
LL5T-14G141-BC.vbf not ok
LV5T-14G141-BC.vbf not ok
LB5T-14G141-BC.vbf ok
User avatar
fordsmax471
Posts: 1194
Joined: Mon Aug 07, 2017 5:29 pm
Vehicle: Ford S-Max 2.0 TDCi 2017 PowerShift

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by fordsmax471 »

1.png
1.png (214.19 KiB) Viewed 371 times
2.png
2.png (12.18 KiB) Viewed 371 times
avdonr
Posts: 3
Joined: Sat Jul 04, 2020 10:48 pm
Vehicle: 2021 Mustang Mach-E GT PE
Location: Canada

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by avdonr »

Thought I’d chime in to say I am facing the same issue on my TCU. Tried to upgrade an H-series TCU from the stock -UF config to the latest -UP config so that I could retrofit it into my parents 2018 Fusion.

I even tried programming via FJDS but it seems that it crashes upon downloading/validating the VBFs so not sure what’s up with that.

Currently am in the same state as OP. Module comes up on the network but is unable to be communicated with. FORScan can’t read firmware versions, DTCs or as built.

I am using the -SA SBL from the H-series, which appears to be the only version available.

Any further troubleshooting or flashing advice would be very much appreciated!
elpamyelhsa
Posts: 26
Joined: Thu Apr 02, 2020 12:24 pm
Vehicle: Ford Ranger XLT MY17 PX2 w/Tech Pack

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by elpamyelhsa »

FORScan support have been offering some help and we are hoping to try some more things over the next few days. Ill be sure to update this post with any progress. Can you confirm if you are getting the update fail at the same stage as me (Erasing block 2/2)?
avdonr
Posts: 3
Joined: Sat Jul 04, 2020 10:48 pm
Vehicle: 2021 Mustang Mach-E GT PE
Location: Canada

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by avdonr »

Thank you very much, appreciate any help or steps from the FORScan team to try and get this resolved for the both of us.

I can confirm that I was stuck at the same stage as you, "erasing blocks failed" message after step "erasing block 2/2". I tried re-programming the module with -UF (stock firmware it came with), -UM and -UP with no luck on any. The first firmware I tried to upgrade to was the latest one available in FORScan (-UP) and after that it appeared to be in a "bricked" state. It comes up on the vehicle's HS3 network, but I am unable to run a self-test or communicate with it in any way. Loading/reading as-built also does not work.

These are the options I am using/attempting to program with:
TCU options.png
TCU options.png (88.05 KiB) Viewed 157 times
I should note that I originally tried to program with the Nov 16 build of 2.4.7 which always ended in the "erasing blocks failed" message after which it would back out of the update procedure. I just noticed there was a new build posted on Nov 22, which after installing now proceeds with the programming of the module regardless of block erase failures.

So some progress, but it still fails to program the module. When it starts to load the firmware, I notice that my IPC lights up and I get a bunch of warnings such as "stop safely now", "engine coolant overtemperature" and "blind spot assist unavailable". I believe when it switches to programming mode the busses aren't remaining silenced which is causing the car to freak out. Not sure if that's also the cause of the programming failure or not but it fails out after about 20 seconds of loading.

This is the output I am now getting on the Nov 22 build of 2.4.7:
TCU flash.png
TCU flash.png (79.77 KiB) Viewed 157 times
elpamyelhsa
Posts: 26
Joined: Thu Apr 02, 2020 12:24 pm
Vehicle: Ford Ranger XLT MY17 PX2 w/Tech Pack

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by elpamyelhsa »

Yes, this Nov 22 build was just testing a therory of ignoring the reported erase error. The Nov 23 Test build removes this override, but adds small delays to match the FDRS style of programming being a "1-1.5 seconds delay after loading SBL and 50 ms delay between erase commands". This this also does not help.

The FORScan team now have a bricked TCU in their hands and are doing testing on it directly to figure out the issue. Hopfully they report back with some news of a recovery.
elpamyelhsa
Posts: 26
Joined: Thu Apr 02, 2020 12:24 pm
Vehicle: Ford Ranger XLT MY17 PX2 w/Tech Pack

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by elpamyelhsa »

I may have found a patch to restore the device back to what ever firmware it was running when it died, but this will not update module, it will only restore previous functionality.

I can see your module was running HJ5T-14G139-UF so I have attached a patched version of this firmware. You will need to tick "Ignore Checksum" when programming the patched file.
HJ5T-14G139-UF-Patch.zip
(152.71 KiB) Downloaded 6 times
Tell me how you go and tell me if any other versions are needed.
avdonr
Posts: 3
Joined: Sat Jul 04, 2020 10:48 pm
Vehicle: 2021 Mustang Mach-E GT PE
Location: Canada

Re: TCU Firmware Update Failing

Post by avdonr »

Thanks for posting this patch, unfortunately it doesn't seem to have worked for me :( I tried programming with the latest 2.4.7 beta from Nov 23 and also 2.4.6, but no luck. It says that it programmed the module successfully but something else went wrong:
UF patch programming.png
UF patch programming.png (128.59 KiB) Viewed 18 times
What version of FORScan did you use to program your module? I will try to match if possible.
Post Reply